Czekoladowa Pokusa

4.5 (180 ocen)

Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć .

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki
    6 jaj
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa czekoladowa:
    1/2 litra mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1 kostka masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżki startej gorzkiej czekolady

    Dżem:
    1/2 słoika dżemu z aronii
    1/2 słoika dżemu z cukinii

    Polewa:
    1/2 kostki masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Czekoladowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa Pokusa 1. Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki.
    Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada.
    Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 20 min, po tym czasie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 25 minut. Upieczone wyjmuję,
  • Czekoladowa Pokusa 2. studzę i kroję na dwie części.
  • Czekoladowa Pokusa 3. Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito
  • Czekoladowa Pokusa 4. i smaruję oba przekrojone ciasta.
  • Czekoladowa Pokusa 5. Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.
    Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową
  • Czekoladowa Pokusa 6. przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce.
  • Czekoladowa Pokusa 7. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam.

Porady

Składniki na masę muszą mieć prawie taką samą temperaturę inaczej masa może się zważyć, a wtedy należny masę ucierać na parze do połączenia się składników. Jeśli nie macie dżemu z aronii i cukinii, to idealnym zamiennikiem będą powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak śliwkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować