Czekoladowa pokusa

0 (0 ocen)

Pyszne warstwowe ciasto w połączeniu czekolady kokosu i wiśniowej galaretki. Smakuje wybornie i ładnie się prezentuje.

Składniki:


  • Biszkopt kakaowy
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    3 łyżki mąki pszennej
    Blat kokosowy
    30 dkg kokosu
    4 białka
    20 dkg cukru
    Krem czekoladowy
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    100 g gorzkiej czekolady
    3 łyżeczki ciemnego kakao
    250 g masła lub margaryny
    2 galaretki wiśniowe
    0,7 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Czekoladowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem 25*36 cm. Piec w 170 st około 20 min. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem 25*36 cm i piec około 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem czekoladowy:Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować