czekoladowa pasta z ciecierzycy!

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Czekoladowe smarowidło w zdrowej wersji!

  • 60 min

Składniki:

  • 1szkl suchej ciecierzycy
    50g gorzkiej czekolady 85%
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżka gorzkiego kakao
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1/2szkl orzechów (u mnie: laskowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Pasty

Czekoladowa pasta z ciecierzycy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować (w nowej wodzie), aż do miękkości, odsączyć, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzoną ciecierzycę umieścić w blenderze kielichowym. Dodać orzechy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, sól i cukier trzcinowy. Blendować przez około 5 minut. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładki, jednolity krem. Jeśli tak nie jest, należy dłużej miksować, ewentualnie dodać odrobinę wody. Gotową pastę przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Porady

jeśli lubicie bardziej słodkie smarowidła, dodajcie więcej słodzidła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować