Ciasto Czekoladowa noc

5 (177 ocen)

  • 60 min

Nietypowe wykorzystanie zaległych białek. Pyszne, delikatne ciasto o mocno czekoladowym smaku mojego pomysłu.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 białek
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki kakao
    ok. 1/2 szklanki oleju

    1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
    1 i 1/2 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
    1 czubata łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowa noc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do białek dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Miksując na niskich obrotach wlać olej, krótko zmiksować. Ciasto wylać do 2 jednakowych foremek o wymiarach 33x21 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.
  • 2. Masa:
    Kremówkę przelać do rondelka, mocno podgrzać. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę, odczekać ok. 3 minut, wymieszać łyżką do jej rozpuszczenia. (Mogą pojawić się niewielkie "kłaczki" ale nie należy się nimi przejmować bo w trakcie miksowania wszystko zaniknie.) Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej, potem wstawić do lodówki na całą noc. Do mocno schłodzonej masy dodać cukier puder, krótko ubić na puszystą masę.
  • 3. Połowę masy wyłożyć na blat ciasta, równomiernie rozsmarować, przyłożyć drugim blatem ciasta, przykryć resztą masy czekoladowej. Wierzch można posypać wiórkami czekolady lub czekoladową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować