Czekoladowa kostka z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą .
W misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia , cukier i kakao. Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem .
Jajka wlewamy do suchej mieszanki , mieszamy łyżką . Przestudzoną roztopioną czekoladę wlewamy do ciasta . Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników .
Ciasto przelewamy do formy ( 22/33 cm ) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut .
Składniki na krem ( za wyjątkiem masła ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki. Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem .
Upieczone ciasto przecinamy ostrym nożem na połowę i przekładamy kremem , wierzch możemy opruszyć kakao lub startą czekoladą .
Komentarze