Czekoladowa karpatka z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając - ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
2.Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy o wym. 24x38cm i do każdej przekładamy jedną część ciasta. Rozprowadzamy je w blachach nożem. Ciasto gotowe do pieczenia leciutko skrapiamy wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i wkładamy ciasto; po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 20 - 25 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty odstawiamy do ostudzenia.
3.Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, po chwili wsypujemy kawę rozpuszczalną i Cappuccino, ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
4.Schłodzony krem wykładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki; najlepiej je kroić po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem obficie oprószamy ciasto cukrem pudrem.
Komentarze