Czekoladowa karpatka z kremem kawowym

  • wyświetlono: 1377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Taka mała odmiana od tradycyjnej karpatki :) krem karpatkowy o subtelnie kawowym smaku bardzo przypadł mi do gustu, podobnie jak reszcie rodziny :)

Jagodowe_ciastko

Składniki

Ciasto:

150g margaryny
1 szkl wody
1 niepełna szkl mąki pszennej
2 - 3 łyżki ciemnego kakao
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Krem:

3 szkl mleka
3/4 szkl cukru zwykłego
2 żółtka
4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 kostki masła
6 łyżek kawy Cappuccino o dowolnym smaku (w przepisie użyto kawy o smaku czekoladowym)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowa karpatka z kremem kawowym

  • 1. Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając - ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
  • 2. Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy o wym. 24x38cm i do każdej przekładamy jedną część ciasta. Rozprowadzamy je w blachach nożem. Ciasto gotowe do pieczenia leciutko skrapiamy wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i wkładamy ciasto; po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 20 - 25 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, po chwili wsypujemy kawę rozpuszczalną i Cappuccino, ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
  • 4. Schłodzony krem wykładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki; najlepiej je kroić po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem obficie oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciekrem kawowykarpatka czekoladowakarpatka z kawowym krememoryginalna karpatka

Komentarze

Podobne przepisy

karpatka

Dodane przez: maariola1988

Karpatka z tradycyjnym kremem

Klasyczne ciasta są zawsze w modzie:)

Bezy z kremem czekoladowo - kawowym

Dodane przez: PolskaGotuje

Bezy z kremem czekoladowo - kawowym

Robione specjalnie lub gdy zostaną...

image-00er45o

Dodane przez: gosia47-47

Karpatka z kremem adwokatowym

Uwielbiam to ciasto. Zwłaszcza...

bezy z kremem kawowym

Dodane przez: vanillaandraspberry

Bezy z kremem kawowym

Prosty przepis na prześliczne bezy,...

Karpatka z kremem budyniowym

Dodane przez: peggi

Karpatka z kremem budyniowym

Kultowe ciasto, na które często...

image-0jskhk6

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

KARPATKA z WŁOSKIM KREMEM BUDYNIOWYM

Każdy z nas zna to pyszne klasyczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE