Czekoladowa karpatka z kremem kawowym

4.5 (181 ocen)

Taka mała odmiana od tradycyjnej karpatki :) krem karpatkowy o subtelnie kawowym smaku bardzo przypadł mi do gustu, podobnie jak reszcie rodziny :)

Składniki:

  • Ciasto:

    150g margaryny
    1 szkl wody
    1 niepełna szkl mąki pszennej
    2 - 3 łyżki ciemnego kakao
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    Krem:

    3 szkl mleka
    3/4 szkl cukru zwykłego
    2 żółtka
    4 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    3/4 kostki masła
    6 łyżek kawy Cappuccino o dowolnym smaku (w przepisie użyto kawy o smaku czekoladowym)
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo:

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Czekoladowa karpatka z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 – 7 minut, mieszając - ciasto ma odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
  • 2. Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy o wym. 24x38cm i do każdej przekładamy jedną część ciasta. Rozprowadzamy je w blachach nożem. Ciasto gotowe do pieczenia leciutko skrapiamy wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i wkładamy ciasto; po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 20 - 25 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukry, mąki i żółtka (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, po chwili wsypujemy kawę rozpuszczalną i Cappuccino, ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy całość do gładkości. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
  • 4. Schłodzony krem wykładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki; najlepiej je kroić po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem obficie oprószamy ciasto cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować