Ciasto czekoladowe na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł na ten deser powstał, kiedy w sobotę pijąc kawę miałam ochotę na coś słodkiego. Ciasto okazało się tak pyszne, że dłużej się chłodziło niż znikało :)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 stołowe łyżki żelatyny
    6 łyżek mleka
    1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej)
    660ml śmietanki 30%
    3 stołowe czubate łyżki cukru pudru
    2 opakowania herbatników petit beurre
    5 cukierków michałków na spód i do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto czekoladowe na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Herbatniki i 2 michałki kruszymy w misce, stopniowo dodajemy po łyżce mleka aż masa zacznie się lekko kleić. (łącznie dodajemy ok 3 łyżki) Przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami uklepujemy spód.
  • 2. Przygotowujemy żelatynę. Do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki żelatyny i zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody, gotujemy na wolnym ogniu aż się rozpuści i dodajemy 3 łyżki stołowe mleka. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • 3. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. (podgrzewamy wodę w garnku i do garnka wkładamy mniejszą miskę z pokruszoną czekoladą i śmietanką). Mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do odstudzenia
  • 4. Ubijamy w misce śmietankę z cukrem pudrem. Do ubitej masy stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę i żelatynę. Wylewamy masę na spód i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Porady

Podczas ubijania śmietany żelatyna, którą przygotowaliśmy wcześniej gęstnieje, dlatego przed dodaniem do śmietany należy żelatynę podgrzać na najmniejszym ogniu tak, żeby się rozpuściła. Ostudzić i dopiero dodać do ubijanej masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Herbatniki

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować