Miałam nazwać to ciasto jak popularne ciastko''delicja''.Lecz po spróbowaniu , zmieniłam zdanie :) Obłędne ciacho.Polecam.
60 min
Składniki:
BISZKOPT;
5 małych jaj, 5 łyżek maki, 5 łyżek cukru i połowa łyżeczki proszku do pieczenia.
Z białek ubijamy pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do piany dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując na niskich obrotach.Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Pieczemy 20 min w 180*
GALARETKA;
Mała puszka mandarynek, 2 galaretki pomarańczowe, 2 i 1/2 szklanki wrzątku.
Sok z mandarynek z puszki także wykorzystałam do galaretki.
Ciasto czekoladowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej pod koniec dodać śmietankę. Ostudzić.
Białka ubić z jedną łyżką cukru. Masło ubić z jedną łyżka cukru.
Do masła dodajemy stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodajemy pianę z białek , miksując na niskich obrotach.
Na biszkopcie poukładałam mandarynki, wylałam tężejąca galaretkę. Na zastygniętą galaretkę dałam masę czekoladową.
Komentarze