CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miałam nazwać to ciasto jak popularne ciastko''delicja''.Lecz po spróbowaniu , zmieniłam zdanie :) Obłędne ciacho.Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT;
    5 małych jaj, 5 łyżek maki, 5 łyżek cukru i połowa łyżeczki proszku do pieczenia.
    Z białek ubijamy pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do piany dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując na niskich obrotach.Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Pieczemy 20 min w 180*

    GALARETKA;
    Mała puszka mandarynek, 2 galaretki pomarańczowe, 2 i 1/2 szklanki wrzątku.
    Sok z mandarynek z puszki także wykorzystałam do galaretki.

    CZEKOLADOWA PIANKA;
    Gorzka czekolada 100g, łyżeczka kakao, 3 łyżki śmietanki 36%, 2 łyżki cukru, 5 białek, 1/2 kostki masła.

Ciasto czekoladowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej pod koniec dodać śmietankę. Ostudzić.
    Białka ubić z jedną łyżką cukru. Masło ubić z jedną łyżka cukru.
    Do masła dodajemy stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodajemy pianę z białek , miksując na niskich obrotach.

    Na biszkopcie poukładałam mandarynki, wylałam tężejąca galaretkę. Na zastygniętą galaretkę dałam masę czekoladową.

    Należy schłodzić w lodówce , najlepiej całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy