Ciasto czekoladowa bajka

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane przeze mnie? No mam nadzieję ;) Po krótkich wakacjach wracam do Was z kolejnymi pysznościami :) W końcu ile można dać od siebie odpoczywać?

programistapogodzinach
  • 1 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

¾ szklanki mąki
1 kostka masła 200g
1 i 1/3 szklanki cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
3 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
50g kakao
180g mąki
170g cukru
5 jajek
200ml kawy do nasączenia biszkoptu
100g czekolady gorzkiej 70%
100g czekolady mlecznej 54%
100g masła
200g śmietanki 36%
200g jagód
100g czarnej porzeczki
100g malin
3 płaskie łyżeczki agaru
200g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowa bajka

  • 1. Ciasto składa się 2 różnych wypieków i to chyba jedyna trudność jaką napotkacie. Najpierw zrobimy Brownie. W rondelku roztapiamy pokrojone masło i gdy jego połowa ulegnie upłynnieniu, dokładamy tabliczki czekolady i pozwalamy, swobodnie rozpuścić. Na końcu wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrami na jasną masę, a następnie dodajemy czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę nacieramy tłuszczem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180℃ przez 20 minut.

    Biszkopt robimy tak samo jak w tym przepisie tylko dodajemy przesiane kakao i po ostudzeniu nasączamy środek kawą. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    W czasie pieczenia 1 ciasta, w rondelku zagotowujemy owoce z cukrem. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy agar. Odstawiamy do wystygnięcia. W nasączonym biszkopcie wykrawamy małe dziurki, w które wkładamy żel. Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył! Wyrównujemy ciasto, pomiędzy przekładamy kremem i na zewnątrz. Na koniec dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty, a jak macie czas ja niestety nie mam. Listkami z temperowanej czekolady ;) Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkibiszkoptkremczekoladaMalinyJagodykawaczekoladowymlecznabrownieporzeczkaCzarnażelgorzkaagarprogramistagotujsebą

Komentarze

Podobne przepisy

image-063vnuc

Dodane przez: alexia

Ciasto czekoladowa śliwka

Coś dla wielbicieli śliwek w czekoladzie...

image-1xs77vi

Dodane przez: agnieszkadz

Ciasto czekoladowe

Pyszne ciasto mocno czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto czekoladowe

Wykwintne ciasto dla smakoszy...

czekoladowa pychota

Dodane przez: reszis86

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, którego każdy...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: koalka

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Postanowiłam upiec coś co zadowoli...

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto czekoladowe

Wilgotne megaczekoladowe ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE