Czekoladowa babka gruszkowo - jabłkowa z bakaliami

0 (0 ocen)

Babka jest bardzo smaczna i wilgotna.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru brązowego
    1/2 szklanki oleju z pestek winogron
    3 gruszki
    1 jabłko
    6 jajek
    1 1/2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    50 g gorzkiej czekolady
    orzeszki piniowe
    pistacje
    cukier puder
    żurawina
    1 łyżeczka kardamonu mielonego

Czekoladowa babka gruszkowo - jabłkowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pguegk 1. Pistacje i orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
  • image-145wj8g 2. Do miski wbić jajka.
  • image-12tom50 3. Dodać brązowy cukier.
  • image-1j1kkbs 4. Zmiksować dokładnie na jednolitą masę
  • image-1kv4sbb 5. Do osobnej miski dać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon.
  • image-1293m5t 6. Dokładnie wymieszać suche składniki.
  • image-10k2673 7. Następnie dodać suche składniki do masy jajecznej i dokładnie zmiksować, później wlać olej z pestek winogron i też dokładnie zmiksować.
  • image-0dl41iv 8. Pokroić gruszki w dość grubą kostkę i dodać do masy, wymieszać łyżką drewnianą.
  • image-0pnpc6b 9. Jabłko też pokroić w dość grubą kostkę i dodać do masy.
  • image-0cxtgmx 10. Dodać suszoną żurawinę.
  • image-2bai78f 11. Dodać łyżeczkę mielonego kardamonu.
  • image-1vq9qi8 12. Dodać pokrojoną na drobno gorzką czekoladę.
  • image-1nvptc5 13. Dodać także pokrojone na drobno uprażone pistacje i orzeszki piniowe.
  • image-0pg9n61 14. Całą wymieszaną dokładnie masę wlać do formy silikonowej i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, piec około 60 minut.
  • image-0n6mbyv 15. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem i po ostygnięciu oraz wyjęciu z formy oprószyć cukrem pudrem.
  • image-25sine3 16. Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy