Czekoladowa babeczka z rumowym lukrem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mocno czekoladowy smak z nutką rumu w tle to urok tej babki.

  • Łatwy

Składniki:

  • LUKIER::
    - cukier puder (około 1 szklanki): 1 szklanka
    - aromat rumowy: 0.5 łyżeczki
    CIASTO::
    - gorzka czekolada: 12 dekagramów
    - masło: 12 dekagramów
    - cukier: 12 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - mielone migdały: 7 dekagramów
    - mąka: 20 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa babeczka z rumowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa babeczka z rumowym lukrem 1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z cukrem oraz masłem stopić na garnku z gorącą wodą, masę trzeba cały czas mieszać, następnie przestudzić. Utrzeć żółtka i cały czas ucierając dodać zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać ciepłą czekoladę, wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek.
  • Babka marmurkowa 2. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą do uszykowanej formy przelać ciasto. Piec w temp. 175st około 50 min, następnie ciasto w formie wystudzić
  • Babeczka czekoladowa z rumowym lukrem 3. Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami aromatu rumowego i ciepłą wodą dodawaną po kilka kropli na gładki lukier. Zimną babkę wyjąć z formy i polać lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować