Czekoladki śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W średniej wielkości garnku stop masło.
Dodaj śliwki i podgrzej na małym ogniu 2 – 3 minuty, aż zaczną mięknąć.
Dodaj cukier i podgrzewaj przez 4 – 5 minut, aż cuker zbrązowieje.
2.Dodaj sherry, wymieszaj i podgrzewaj delikatnie przez kolejne 3 – 5 minut.
Usuń z ognia i dodaj gałkę muszkatołwą (jeśli używasz).
3.Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą wodą (upewnij się, że dół miski nie dotyka wody).
Do rozpuszczonej czekolady dodaj 4 łyżki sosu śliwkowego i dobrze wymieszaj.
4.Przelej do foremek do czekoladek lub silkinowych foremek do lodu.
Wstaw do lodówki aż stwardnieją (najlepiej przez noc).
Komentarze