Czekoladki śliwkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne czekoladki śliwkowe, doskonałe z kawą po obiedzie

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki (dowolny rodzaj), pokrojone na małe kawałki: 450 gramów
    - masło: 30 gramów
    - miękki brązowy cukier: 5 łyżek
    - sherry lub porto: 125 mililitrów
    - szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie): 1 sztuka
    - gorzka czekolada: 170 gramów

Czekoladki śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladki śliwkowe - składniki 1. W średniej wielkości garnku stop masło.
    Dodaj śliwki i podgrzej na małym ogniu 2 – 3 minuty, aż zaczną mięknąć.
    Dodaj cukier i podgrzewaj przez 4 – 5 minut, aż cuker zbrązowieje.
  • Czekoladki śliwkowe - sherry 2. Dodaj sherry, wymieszaj i podgrzewaj delikatnie przez kolejne 3 – 5 minut.
    Usuń z ognia i dodaj gałkę muszkatołwą (jeśli używasz).
  • Czekoladki śliwkowe  - rozpuszczona czekolada 3. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą wodą (upewnij się, że dół miski nie dotyka wody).
    Do rozpuszczonej czekolady dodaj 4 łyżki sosu śliwkowego i dobrze wymieszaj.
  • Czekoladki śliwkowe 4. Przelej do foremek do czekoladek lub silkinowych foremek do lodu.
    Wstaw do lodówki aż stwardnieją (najlepiej przez noc).
  • Czekoladki śliwkowe 5. Bon appetit!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy