Czekoladki

5 (1 ocen)

  • 60 min

Czekoladowe przyjemności :)

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    100 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    5 ml likieru czekoladowo-pomarańczowego
    10 małych papilotek na muffinki

Czekoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki.
    Odstawić do lodówki, do zastygnięcia.
    Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę.
    Odstawić do lodówki, do zastygnięcia.
    Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki.
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier.
    Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
    Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek.
    Przed podaniem dobrze schłodzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy