Czekolada w towarzystwie wiśni

5 (198 ocen)

Mocno czekoladowe biszkopty, czekoladowy krem i wiśniowa galaretka. Słodycz a zarazem cierpkość wiśni. Pychota......

Składniki:

  • BISZKOPT : 4 jaja, 10 dag cukru, łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżki mąki kartoflanej, łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM CZEKOLADOWY : 4 jaja, szklanka cukru, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki kakao, kostka masła,
    2 galaretki wiśniowe, słoik drylowanych wiśni ewentualnie mrożone wydrylowane wiśnie
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery

Czekolada w towarzystwie wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Składniki przeznaczone na biszkopt ubijamy i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Będą nam potrzebne dwa takie biszkopty, zatem ilość potrzebnych składników podwajamy.
  • 2. KREM CZEKOLADOWY: Jaja razem z cukrem ubijamy na parze, dodajemy połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady i kakao. Ubitą i ostudzoną masę jajeczną łączymy z kostką masła.

    3/4 kremu czekoladowego przeznaczamy na połączenie biszkoptów, resztą masy smarujemy wierzch ciasta, na który dodatkowo wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową z "utopionymi" wiśniami (bez pestek).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować