Czekolada plastyczna

  • wyświetlono: 335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Super plastyczna masa, z której możecie wyczarować co tylko chcecie :)

mzka

Składniki

Składniki
• 200 g czekolady (2 tabliczki)
• 70-75 g miodu płynnego (u mnie to ok. 1,5 łyżki, ale niektórym osobom wychodzi 4-5 więc ważcie proszę ;-))

Sposób przygotowania przepisu:

Czekolada plastyczna

  • 1. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Dodaję miód i mieszam, nie za długo, tylko do wymieszania składników. Wylewam na papier (taki zwykły nie do pieczenia, ale np. na papier do drukarki) i zostawiam na 2-5 godzin. Zdejmuję z papieru i zagniatam ogrzewając w dłoniach (w rękawiczkach, by nie ogrzewać zbytnio czekolady) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina). Gotowe wzory przechowywać w zamkniętych pojemnikach. W lodówce. Będzie ona twardsza, ale łatwo ją rozgrzać w dłoniach. Czekoladę wałkuję, robię wzorki, figurki itd. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

słodkie życieczekolada

Komentarze

Podobne przepisy

masa plastyczna

Dodane przez: oluś

Masa plastyczna

Świetna masa do tworzenia bajecznych...

image-0e65u1h

Dodane przez: Joanna Kryla

Lukier plastyczny

Najlepsza do ozdabiania np.tortów...

róża z  masy

Dodane przez: Kasja1986

Masa plastyczna z pianek marshmallow

Masa plastyczna z pianek idealna...

Dodane przez: Malwina29

lukier plastyczny

idealny do dekoracji tortów

masa cukrowa

Dodane przez: sammakko

Domowa masa cukrowa ( lukier plastyczny )

Uwielbiam dekorować torty masą...

piernik

Dodane przez: Amelka101

Pierniczki z lukrem plastycznym

Gotowe pierniczki można zapakować...