Czekolada plastyczna

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Super plastyczna masa, z której możecie wyczarować co tylko chcecie :)

mzka

Składniki

Składniki
• 200 g czekolady (2 tabliczki)
• 70-75 g miodu płynnego (u mnie to ok. 1,5 łyżki, ale niektórym osobom wychodzi 4-5 więc ważcie proszę ;-))

Sposób przygotowania przepisu:

Czekolada plastyczna

  • 1. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Dodaję miód i mieszam, nie za długo, tylko do wymieszania składników. Wylewam na papier (taki zwykły nie do pieczenia, ale np. na papier do drukarki) i zostawiam na 2-5 godzin. Zdejmuję z papieru i zagniatam ogrzewając w dłoniach (w rękawiczkach, by nie ogrzewać zbytnio czekolady) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina). Gotowe wzory przechowywać w zamkniętych pojemnikach. W lodówce. Będzie ona twardsza, ale łatwo ją rozgrzać w dłoniach. Czekoladę wałkuję, robię wzorki, figurki itd. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

słodkie życieczekolada
 

Komentarze

Podobne przepisy

kasza manna na gęsto

Dodane przez: liilaa

Kasza manna na jajkach

Pyszna puszysta kasza, czekoladowa...

Mini serniczki Mojito

Dodane przez: kasik1p3

Mini serniczki Mojito

Pyszny deser o smaku miętowo limonkowym...

Wiśniowe serniczki

Dodane przez: danusia19671

Wiśniowe serniczki

Przygotowałam na deser wiśniowe...

Lody zebry

Dodane przez: Mniam1

Lody zebry

Dwukolorowe lody o smaku śmietankowym...

Crumble rabarbarowo-truskawkowe

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Crumble rabarbarowo-truskawkowe

Zapraszam na pyszne owoce zapiekane...

Piankowe lizaki

Dodane przez: Elisa

Piankowe lizaki

Pyszne piankowe lizaki zachęcają...