Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min
  • Dla 2 osób

Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od czekoladowej owsianki z orzechami i nasionami chia, na podwieczorek przygotowałam taką na gorąco, z korzennymi przyprawami. Delikatna, rozgrzewająca i naprawdę pyszna! Jeśli macie inne dodatki, śmiało, skomponujcie swoją ulubioną czekoladę na gorąco. Kandyzowana skórk

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, minimum 70% zawartości kakao
    1/4 tabliczki mlecznej czekolady
    mieszanka korzennych przypraw do posypania
    1 - 2 szklanki mleka, w zależności od gęstości, jaką chcemy uzyskać

Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy na średnim ogniu, a gdy będzie gorące wrzucamy kawałki czekolady i cały czas, najlepiej przy pomocy trzepaczki mieszamy.
    Gdy czekolada połączy się dokładnie z mlekiem, będzie gładka i kremowa, przelewamy do kubeczków, podajemy posypane korzenną przyprawą.
    Dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia, polecam dodać do czekolady, zamiast korzennej przyprawy pokruszone w dłoni płatki chili, albo sól morską, która świetnie wydobywa smak czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy