czekolada na gorąco...

0 (0 ocen)

...nie będę się rozpisywać bo co tu dużo pisać jest po prostu świetna..;)))

Składniki:

  • 100 g. dobrej gorzkiej czekolady
    700 ml. mleka 3,2%
    2-3 żółtka
    3-5 łyżek cukru (w zależności od upodobań, polecam mniej)
    ew. laska wanilii, cynamonu, kawałek imbiru, lawenda, skorka pomarańczy co kto lubi
    ubita śmietana kremówka do udekorowania

Czekolada na gorąco... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z dodatkami jakie sobie wybraliśmy . Przecedzić przez sitko żeby pozbyć się dodatków.
  • 2. Dodać połamaną na kawałeczki czekoladę. Gotować na małym ogniu aż czekolada się rozpuści.
  • 3. Garnek zestawić z ognia, mleko z czekoladą ostudzić do temp. pokojowej.
  • 4. Żółtka ukręcić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Masę wlać do ostudzonej czekolady. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. .
  • 5. Nie dopuścić do wrzenia czekolady, bo się zważy!!!! Podawać z bitą śmietaną..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy