Czekolada do picia z karmelizowaną pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kto z nas nie lubi czekolady? Ja ją uwielbiam w każdej postaci. Moja propozycja to czekolada do picia, zrobiona na mleku ryżowym, z przewagą ciemnej czekolady. Słodyczy nadały karmelizowane pomarańcze, które można zajadać ze skórką. Prawdziwa jesienno-zimowa rozkosz :-)

  • 15 min

Składniki:

  • Na 2-3 porcje:
    400 ml mleka ryżowego
    200 g ciemnej czekolady (o min. 30 % zawartości kakao)
    100 g mlecznej czekolady

    1 pomarańcza
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru pudru

Czekolada do picia z karmelizowaną pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej mleko, podgrzej mocno, czekolady połam na kawałki i dodaj do gorącego mleka, już nie gotuj. Poczekaj, aż czekolada rozpuści się, wtedy wymieszaj.
  • 2. Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz porządnie wrzątkiem. Pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i poczekaj, aż się trochę skarmelizuje, włóż plastry pomarańczy i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Czekoladę podawaj w kubku z plastrami pomarańczy i syropem, który powstał w trakcie smażenia.

Komentarze

Podobne przepisy