Czekojabłko

5 (164 ocen)

Doskonałe ciasto do kawy i na spotkania towarzyskie

Składniki:

  • Blacha 26x30

    -CZEKOLADOWA KRUSZONKA-
    1,5 kost. margaryny
    2 łyki cukru
    120g mąki pszennej
    2 łyżki kakao

    400g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    190g cukru
    1op. cukru waniliowego
    kost. margaryny
    4 jajka
    ok. 1kg jabłek
    2 łyżki kakao

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Czekojabłko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszonka 1. Składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do zamrażalnika na min. 30min.
  • ciasto 2. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Jajka ucieramy z cukrami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • ciasto 3. Miksując zmniejszamy obroty i powoli wlewamy ostudzoną margarynę.
  • czekol. ciasto 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 3/4 masy. Do reszty dodajemy kakao i miksujemy.
  • przed ułożeniem jabłek 5. Część czekoladową równomiernie rozprowadzamy po wierzchu.
  • przed pieczeniem 6. Jabłka obieramy i kroimy w półplastry. Układamy je na czekoladowej masie lekko dociskając. Wyciągamy z zamrażalnika wcześniej włożoną kruszonkę i rwiemy rozkładając równomiernie po cieście.
  • po upieczeniu 7. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować