Czekodżem, czyli śliwkowa nutella

0 (0 ocen)

Połączenie węgierkowych powideł, kakao i rumu - cudowne smarowidło do chlebka z masełkiem. Ze szklanką mleka smakuje wyśmienicie :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA DWA SŁOICZKI:
    1 kg dojrzałych węgierek – waga bez pestek
    30 dag cukru
    30 g gorzkiego kakao
    łyżka rumu
    1/4 szklankI wody

Czekodżem, czyli śliwkowa nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiczki i nakrętki umyłam, wyparzyłam i osuszyłam.
    Śliwki umyłam, usunęłam pestki, przełożyłam do rondla (dobrze, żeby miał grube dno) i zasypałam cukrem.
    Na wolnym ogniu doprowadziłam do wrzenia i od czasu do czasu mieszając gotowałam bez przykrycia do prawie całkowitego odparowania płynu.
    Zdjęłam z palnika i zmiksowałam blenderem. Ponownie postawiłam na palnik.
    Kakao dokładnie wymieszałam z rumem i wodą, przelałam do śliwek.
    Całość wymieszałam i gotowałam jeszcze kilka minut.
    Gorącym dżemem napełniłam słoiczki, natychmiast zakręciłam i postawiłam na 10 minut do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy