czeko-wiśnie

  • wyświetlono: 634 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

coś dla lubiących słodkości

iwona30
  • 240min

Składniki

Składniki na 2 słoiczki 300 ml:

1 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych (mogą być mrożone)*
30 dag cukru lub więcej, do smaku
30 g kakao
1 łyżka rumu

Sposób przygotowania przepisu:

czeko-wiśnie

  • 1. Wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Zagotować. Gotować na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. Najlepiej gotowanie takie rozłożyć sobie na dwa dni (około 2 godzin dziennie).

    Jak konfitura będzie już dość gęsta, kakao rozrobić z rumem w 1/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, dodać do konfitury i wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę.

    Jeszcze gorącą nakładać do suchych i wyparzonych słoików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przetwory domowe

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśnie w syropie

Dodane przez: czarrna

Wiśnie drylowane w syropie

Wiśnie w syropie - idealne do ciast...

Dodane przez: RedakcjaPP

Wiśnie w żelu

Wiśnie w żelu są pyszne! Mogą być...

Wiśnie w żelu

Dodane przez: Goszka

Wiśnie w żelu

Soczyste wiśnie zamknięte w słoiku...

Czeko-dżem z dynią i cayenne

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Czeko-dżem z dynią i cayenne

Zdrowsza wersja czekoladowego kremu...

WIŚNIE DRYLOWANE W SYROPIE

Dodane przez: suzana

WIŚNIE DRYLOWANE W SYROPIE

Wiśnie w syropie to doskonały pomysł...

image-0811l4r

Dodane przez: paolineczka

Owoce wiśni na zimę

Uwielbiam takie wiśnie. Często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE