czeko-wiśnie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

coś dla lubiących słodkości

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 słoiczki 300 ml:

    1 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych (mogą być mrożone)*
    30 dag cukru lub więcej, do smaku
    30 g kakao
    1 łyżka rumu

Czeko-wiśnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Zagotować. Gotować na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. Najlepiej gotowanie takie rozłożyć sobie na dwa dni (około 2 godzin dziennie).

    Jak konfitura będzie już dość gęsta, kakao rozrobić z rumem w 1/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, dodać do konfitury i wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę.

    Jeszcze gorącą nakładać do suchych i wyparzonych słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy