Ciasto czeko-pychotka

4.5 (182 ocen)

  • 45 min

To czekoladowe ciasto jest pyszne i proste do zrobienia. Autorski krem ze śmietany połączonej z serkiem mascarpone i gorzką czekoladą jest puszysty i delikatny. Cała rodzina je uwielbia, a szczególnie dzieci są nim zachwycone! :) Smacznego!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    2 łyżki oleju
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody

    Składniki na masę czekoladową:
    2 czekolady gorzkie
    ¼ kostki margaryny
    1 szklanka wody
    2 łyżki cukru
    4 łyżki żelatyny
    2op. śmietanki kremówka 30% (330ml)
    2 serki mascarpone (po 250g)

    Do posypania:
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czeko-pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier i miksować, aż się rozpuści. Żółtka rozbełtać z olejem, wlać do piany i delikatnie wymieszać. Mąki, proszek i kakao przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać łyżkę wody i wszystko delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy ( standardowa prostokątna 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w temp. 180oC. Gdy biszkopt się upiecze, dokładnie ostudzić i przekroić na dwie równe części.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Żelatynę rozpuścić w ¾ szkl. gorącej wody. W garnku rozpuścić margarynę, ¼ szkl. wody, cukier i czekolady (cały czas mieszając). Kremówkę ubić w osobnym naczyniu. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać serki mascarpone i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać. Na końcu wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
  • 3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć spodnią część biszkoptu, na nią wyłożyć 2/3 masy czekoladowej, przykryć drugą połową biszkopta (ja ściągam widelcem wierzchnią część biszkopta, aby krem się lepiej trzymał) i wyłożyć pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać startą na tarce gorzką czekoladą i odstawić do stężenia.

Porady

Wierzch czeko-pychotki można również posypać czekoladową posypką do ciast.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

czeko-śliwka

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

viki2903 CIASTO CZEKO-ŚLIWKA 2 godz.

To może cię zainteresować