Czarujące pulpeciki w bogatym sosie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawa uniwersalna, pieprzem i czosnkiem mielonym i formujemy malutkie pulpeciki. Smażymy je na oliwie ma chrupiąco. Odstawiamy na bok. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, cebulki kroimy w piórka, marchew w talarki. Kukurydzę, paprykę, marchew, cebulę, czosnek wrzucamy do dużego garnka, dodajemy oliwę pozostałą po smażeniu pulpecików i przykrywamy. Smażymy do miękkości, ok. 15`. Po tym czasie dodajemy kostkę rosołową, zieleninę, pulpeciki, pomidory, pieczarki pokrojone w plasterki i doprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem jeszcze jakieś 15-20`. Na koniec dodajemy fasolę, mieszamy. Podlewamy mlekiem, by złagodzić smak pomidorowy. Gorące wkładamy do słoików i zakręcone stawiamy do góry dnem. Smaczne do chlebka, ale i ryżu czy ziemniaków.
Komentarze