Czarodziejski sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Wszystkie składniki ugniatamy ze sobą i następnie wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta nie musimy wcześniej chłodzić. Podpiekamy spód 15 minut w 200 stopniach C.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy olejek, cukier (0,5 szklanki) i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, roztopioną margarynę oraz ser i mieszamy mikserem. Do tej masy dodajemy dwa rodzaje mąki. Potem ubijamy białka z cukrem (3 łyżki cukru) na sztywną pianę i łączymy delikatnie z resztą masy.
3.Wylewamy masę serową na podpieczony spód i pieczemy 10 minut w 220 stopniach C. Następnie wyciągamy ciasto i oddzielamy jego boki nożem od blachy. Potem ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach C. Następnie wykładamy ciasto na 15 minut na stół.(piekarnika nie wyłączamy) Po tym czasie wkładamy je znów do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu ciasta wykładamy je z piekarnika i gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze