Czarodziejski sernik

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dlaczego taka nazwa? Dlatego, że wyciąga się go dwa razy podczas pieczenia i nie upada po upieczeniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    1 jajko
    1 1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki cukru
    7 dag margaryny

    Masa serowa:
    1 kg sera
    10 jajek
    10 dag margaryny
    10 łyżek mąki tortowej
    8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    450 ml mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu + 3 łyżki cukru
    1 olejek cytrynowy

    Cukier puder do posypania już upieczonego sernika
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czarodziejski sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Wszystkie składniki ugniatamy ze sobą i następnie wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta nie musimy wcześniej chłodzić. Podpiekamy spód 15 minut w 200 stopniach C.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy olejek, cukier (0,5 szklanki) i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, roztopioną margarynę oraz ser i mieszamy mikserem. Do tej masy dodajemy dwa rodzaje mąki. Potem ubijamy białka z cukrem (3 łyżki cukru) na sztywną pianę i łączymy delikatnie z resztą masy.
  • 3. Wylewamy masę serową na podpieczony spód i pieczemy 10 minut w 220 stopniach C. Następnie wyciągamy ciasto i oddzielamy jego boki nożem od blachy. Potem ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach C. Następnie wykładamy ciasto na 15 minut na stół.(piekarnika nie wyłączamy) Po tym czasie wkładamy je znów do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach C.
    Po upieczeniu ciasta wykładamy je z piekarnika i gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast olejku można dodać sok z 1 cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować