Czarny chleb i czarna woda (smażona ciecierzyca z czarna fasola chilli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

jest to doskonała opcja wegetariańska podawana na osobności z gotowanym ryżem jaśminowym lub jako dodatek do dań gotowanych na biało

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • szklanka (200 g) suszonej ciecierzycy

    3 łyżki oleju arachidowego

    Imbir o długości 2 cm, julienned

    2 ząbki czosnku, grubo pokrojone w kostkę

    2 łyżki solonej czarnej fasoli

    1 mała czerwona cebula, drobno krojona

    ½ średnio czerwonej papryki, nasion i błony usunięto, pobrudzono

    3 łyżki shao hsing wina

    2 łyżeczki brązowego cukru

    2 łyżki tamari

    1 łyżka brązowego octu ryżowego

    ½ łyżeczki oleju sezamowego

    2 dymki, drobno krojone

    1 długa czerwona papryczka chilli, drobno krojona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czarny chleb i czarna woda (smażona ciecierzyca z czarna fasola chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Y 1. 1. Moczyć ciecierzycę przez noc w dużej ilości zimnej wody.

    2. Następnego dnia odcedź ciecierzycę i umieść na patelni pokrytej zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez około 45 minut lub do miękkości. Pozwól, aby ciecierzyca ostygła w ich wodzie do gotowania, a następnie spuść. Odłożyć na bok.

    3. Podgrzej olej arachidowy w woku do momentu, aż powierzchnia lekko zacznie migotać. Smażyć imbir, czosnek, czarną fasolę, cebulę i paprykę przez dwie minuty lub aż do uzyskania aromatu. Dodaj ciecierzycę i smaż przez 2 minuty.

    4. Wlać wino, oprószać je wokami boków wok okrężnym ruchem, następnie dodać cukier, tamari, ocet i olej sezamowy i mieszać smaż przez 3 minuty, aby stworzyć bogaty sos. Wrzuć cebulkę i chili i podawaj natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować