Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami

  • wyświetlono: 2262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Puszyste ciasto z delikatnym kremem, którego słodycz przełamują owoce.

Jagodowe_ciastko
  • 70min

Składniki

Ciasto:

18 dag cukru zwykłego
18 dag mąki pszennej
4 - 5 łyżek kakao
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Krem:

750ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru kryształu
2 żółtka
3/4 kostki miękkiego masła 82%

Dodatkowo:

szklanka jeżyn lub mały słoik kompotu z jeżyn
puszka brzoskwiń w syropie lub słoik kompotu z brzoskwiń
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao. Jajka miksujemy z cukrami na puch, następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do formy o wym. 32x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w 170ºC. Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 2. Krem: w 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zawrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszany budyń i cały czas mieszając, jeszcze chwilę gotujemy. Masę studzimy. Ucieramy masło, dodając do niego po łyżce budyniu. Ucieramy do momentu zniknięcia grudek.
  • 3. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Przygotowujemy poncz z syropu lub kompotu brzoskwiniowego i wody, które mieszamy w proporcji 1:1 tak, aby uzyskać w sumie 3/4 szklanki ponczu. Połową ponczu nasączamy pierwszy blat biszkopta, wykładamy na niego 3/4 kremu, układamy na nim owoce. Drugi blat smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na owocach. Wierzch biszkopta nasączamy resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową i zdobimy wierzch ciasta.

Porady

Do ciasta można również użyć świeżych owoców, wtedy blaty nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać do niego odrobinę mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptkrem budyniowykrem waniliowybrzoskwiniejeżynyciasto z owocamiczarny biszkopt

Komentarze

Podobne przepisy

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Dziś mam dla Was przepis na pyszną...

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

Miękkie i delikatne przekładane...

Makowczyk z kremem chałwowym i biszkoptem

Dodane przez: juchab

Makowczyk z kremem chałwowym i biszkoptem

To ciasto to po prostu rozkosz...

Biszkopt czekoladowy z kremem kokosowym i wiśniami.

Dodane przez: bienpyt

Biszkopt czekoladowy z kremem kokosowym i...

Ciekawe połączenie czekolady, wiórek...

Biszkopt z  musem malinowym i kremem serowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z musem malinowym i kremem serowym

Maliny pachnące latem zamknięte...

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami i ananasem

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem kokosowym, truskawkami...

Delikatny biszkopt z nutą egzotycznych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE