Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao. Jajka miksujemy z cukrami na puch, następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do formy o wym. 32x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w 170ºC. Studzimy w uchylonym piekarniku.
2.Krem: w 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zawrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszany budyń i cały czas mieszając, jeszcze chwilę gotujemy. Masę studzimy. Ucieramy masło, dodając do niego po łyżce budyniu. Ucieramy do momentu zniknięcia grudek.
3.Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Przygotowujemy poncz z syropu lub kompotu brzoskwiniowego i wody, które mieszamy w proporcji 1:1 tak, aby uzyskać w sumie 3/4 szklanki ponczu. Połową ponczu nasączamy pierwszy blat biszkopta, wykładamy na niego 3/4 kremu, układamy na nim owoce. Drugi blat smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na owocach. Wierzch biszkopta nasączamy resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową i zdobimy wierzch ciasta.
Porady
Do ciasta można również użyć świeżych owoców, wtedy blaty nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać do niego odrobinę mleka.
Komentarze