Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Puszyste ciasto z delikatnym kremem, którego słodycz przełamują owoce.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    18 dag cukru zwykłego
    18 dag mąki pszennej
    4 - 5 łyżek kakao
    4 duże jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Krem:

    750ml mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru kryształu
    2 żółtka
    3/4 kostki miękkiego masła 82%

    Dodatkowo:

    szklanka jeżyn lub mały słoik kompotu z jeżyn
    puszka brzoskwiń w syropie lub słoik kompotu z brzoskwiń
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Desery Biszkopty

Czarny biszkopt z kremem, jeżynami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao. Jajka miksujemy z cukrami na puch, następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do formy o wym. 32x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w 170ºC. Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 2. Krem: w 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zawrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszany budyń i cały czas mieszając, jeszcze chwilę gotujemy. Masę studzimy. Ucieramy masło, dodając do niego po łyżce budyniu. Ucieramy do momentu zniknięcia grudek.
  • 3. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Przygotowujemy poncz z syropu lub kompotu brzoskwiniowego i wody, które mieszamy w proporcji 1:1 tak, aby uzyskać w sumie 3/4 szklanki ponczu. Połową ponczu nasączamy pierwszy blat biszkopta, wykładamy na niego 3/4 kremu, układamy na nim owoce. Drugi blat smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na owocach. Wierzch biszkopta nasączamy resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową i zdobimy wierzch ciasta.

Porady

Do ciasta można również użyć świeżych owoców, wtedy blaty nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać do niego odrobinę mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować