Czarno - białe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tym razem mam dla was jednak propozycję na wyjątkowy deser tiramisu. Efekt dają tu niezwykle ostatnio popularne czekoladowe biszkopty. Wraz z połączeniem z jasnym kremem tworzą niezwykle ładny i zachęcający deser. Tiramisu również w tej wersji stał się hitem w moim domu. Bardzo smakował mojej rodzinie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
    250 g biszkoptów czekoladowych
    120 g cukru
    80 ml wody
    40 g kakao
    40 g kawy rozpuszczalnej
    20 ml likieru amaretto
    4 jajka

Czarno - białe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Zółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy serek mascarpone. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ubitą pianę do masy. Mieszamy. Kawę rozpuszczalną zalewamy wodą. Dodajemy likier amaretto. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów maczamy w kawie. Układamy połowę kremu. Posypujemy połową kakała. Na kremie ponownie układamy biszkopty maczane w kawie. Na biszkoptach układamy pozostały krem. Posypujemy pozostałym kakałem. Chłodzimy co najmniej całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy