Czarno-białe muffiny

4.5 (159 ocen)

Przygotowane z okazji roczku bloga www.thetastetherapy.blogspot.com :)

Składniki:

  • (na 24 sztuki):

    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 szklanki mleka
    0,5 szklanki oleju
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 ml olejku cytrynowego
    2 ml olejku rumowego
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czarno-białe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-046ktdq 1. Przygotowujemy dwie miski. Do każdej wsypujemy po 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i po szczypcie soli. Do jednej z nich dodajemy także 3 łyżki kakao i wszystko razem mieszamy. W kolejnych dwóch miskach łączymy ze sobą po 2 jajka, szklankę mleka, 1/4 szklanki oleju. Do pierwszej wlewamy olejek cytrynowy, do drugiej olejek rumowy Do miski z kakao wlewamy składniki z olejkiem rumowym, do drugiej - z olejkiem cytrynowym. Zawartość każdej miski mieszamy.
  • image-0qa6ory 2. Formę do muffin wykładamy papilotami. Nakładamy na przemian łyżkę czarnej masy i łyżkę białej masy - aż do 3/4 wysokości foremek
  • image-0a7yat8 3. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po ostygnięciu możemy posypać je cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować