Czarno-białe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy dwie miski. Do każdej wsypujemy po 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i po szczypcie soli. Do jednej z nich dodajemy także 3 łyżki kakao i wszystko razem mieszamy. W kolejnych dwóch miskach łączymy ze sobą po 2 jajka, szklankę mleka, 1/4 szklanki oleju. Do pierwszej wlewamy olejek cytrynowy, do drugiej olejek rumowy Do miski z kakao wlewamy składniki z olejkiem rumowym, do drugiej - z olejkiem cytrynowym. Zawartość każdej miski mieszamy.
2.Formę do muffin wykładamy papilotami. Nakładamy na przemian łyżkę czarnej masy i łyżkę białej masy - aż do 3/4 wysokości foremek
3.Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po ostygnięciu możemy posypać je cukrem pudrem
Komentarze