Czarno - białe ciasto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne ciasto. Zachęcam do wypróbowania :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    10 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maku
    15 dag wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem:
    3/4 l mleka
    15 dag cukru
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    2 opakowania cukru waniliowego

    Polewa:
    125 g masła
    8 łyżeczek kakao
    10 łyżeczek cukru pudru
    2 łyżki wody

    Dodatkowo:
    250 g masła
    280 g dżemu porzeczkowego

Czarno - białe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min.
  • 2. Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę mleka wraz z cukrami wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy cienkim strumieniem rozrobione w mleku mąki cały czas energicznie mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje. Wtedy budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzony ucieramy powoli z kostką masła.
  • 3. Polewa: W małym garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, wodą i kakao ciągle mieszając, aż do idealnego połączenia składników.
  • 4. Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy w następujący sposób: biszkopt-dżem-krem-biszkopt-polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy