Proste, szybkie danie. Polecam z surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
500 g czarniaka lub dorsza
4 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka posiekanego kopru
50 g żółtego sera
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
sól
Czarniak w sosie śmietanowo - majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić na porcje i skropić sokiem z cytryny.
2.Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą i koprem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3.Porcje ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
4.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec rybę pod przykryciem 25 minut. Pod koniec odkryć, na każdy kawałek położyć plasterek sera i zapiekać do lekkiego zrumienienia.
Komentarze