Czarne spaghetti z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jestem makaronowym zakupoholikiem :) to moja najnowsza zdobycz z włoskiego sklepu z Częstochowy. Danie przygotowane z krewetkami specjalnie dla córki.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebua: 1 sztuka
    - czosnek zabek: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - krewetki królewskie: 150 gramów
    - wino białe wytrawne chlust: 0.33 szklanki
    - pomidory krojone w puszce: 1 sztuka
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - pieprz,sól: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - makaron spaghetti czarny (barwiony sepia): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czarne spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy marynate do krewetek: sok z 1/2 cytryny, czosnek niedzwiedzi suszony, 2 łyzki oliwy z oliwek. Marynujemy krewetki, odstawiamy na min. 30 minut
  • 2. Na rozgrzanej oliwie zeszklic cebule i czosnek, dodac czesc pietruszki i posiekaną chili. Wrzucic krewetki z marynatą , smazyc razem poł minuty. Dodac pomidory, wlać wino do odparowania. Uzupełnic w razie potrzeby woda jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje.
    Doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • spaghettki sepia 3. W miedzyczasie ugotowac spaghetti al dente ok 12 minut. Odcedzic. Podawać z sosem posypane pietruszka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować