Mój Synek jest na etapie słuchania piosenek dzięcięcych. Jedną z jego ulubionych są "czarne jagódki" I właśnie ta piosenka zainspirowała mnie do stworzenia jagodzianek w kształcie serc.
Składniki:
Zaczyn
160 ml mleka ciepłego
15 g świeżych drożdży
2,5 łyżki cukru
Czarne serca - jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodajemy składniki zaczynu, i dostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsceZrobić zaczyn z mleka drożdży i cukru.
2.Resztę składników na bułeczki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrobić(Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde). Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki.
Włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
3.Ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
4.Każdą część rozwałkować na placuszek.
5.Jajko rozbełtać z mlekiem.
6.Każdy placuszek delikatnie smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy cukrem oraz wykładamy jagody. Szczelnie zwijamy
7.Zwiniętego placuszka zwijamy w pół i ostrym nożem przecinamy go w połowie na pół ( zostawiając 2cm od góry)
8.Nadcięte części wywinąć na boki, tworząc kształt serca. Układamy je na blaszce w dużych odstępach ponieważ urosną dość duże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni
Komentarze