Czarne serca - jagodzianki

0 (0 ocen)

Mój Synek jest na etapie słuchania piosenek dzięcięcych. Jedną z jego ulubionych są "czarne jagódki" I właśnie ta piosenka zainspirowała mnie do stworzenia jagodzianek w kształcie serc.

Składniki:

  • Zaczyn
    160 ml mleka ciepłego
    15 g świeżych drożdży
    2,5 łyżki cukru

    Bułeczki
    pół łyżeczki soli
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki roztopionego masła

    Nadzienie
    500 ml jagód
    cukier kryształ

    Do posmarowania
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czarne serca - jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy składniki zaczynu, i dostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsceZrobić zaczyn z mleka drożdży i cukru.
  • 2. Resztę składników na bułeczki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrobić(Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde). Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki.
    Włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • 3. Ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
  • 4. Każdą część rozwałkować na placuszek.
  • 5. Jajko rozbełtać z mlekiem.
  • 6. Każdy placuszek delikatnie smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy cukrem oraz wykładamy jagody. Szczelnie zwijamy
  • 7. Zwiniętego placuszka zwijamy w pół i ostrym nożem przecinamy go w połowie na pół ( zostawiając 2cm od góry)
  • 8. Nadcięte części wywinąć na boki, tworząc kształt serca. Układamy je na blaszce w dużych odstępach ponieważ urosną dość duże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować