Czarna potrawka

0 (0 ocen)

Danie wyglądem przypomina czarną polewkę - tutaj jednak nie było żadnej krwawej ofiary :)

Składniki:

  • 500 g obranej marchewki - u mnie fioletowa
    150 g pieczarek bez skórki - u mnie dziko rosnące
    1 czerwona cebula (70 g)
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki margaryny
    1 szklanka wody
    200 g śmietany 18%
    3 - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    2 łyżki curry
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Potrawka

Czarna potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czarna potrawka 1. Cebulę i czosnek , posiekać, marchewkę pokroić w talarki, pieczarki - w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać pokrojone warzywa. Całość oprószyć curry i smażyć 5 min, cały czas mieszając. Następnie warzywa zalać 1/2 szklanki wody - dusić pod przykryciem 20 - 25 min.
  • Czarna potrawka 2. Natkę pietruszki posiekać - dodać do duszonych warzyw. Śmietanę, 1/2 szklanki wody i mąkę kukurydzianą dokłanie wymieszać - wlać do garnka z warzywami i, cały czas mieszając, zagotować. Chwilę trzymać na gazie. Gotową potrawkę doprawić wg uznania przyprawą uniwersalną (ew. solą) i pieprzem cytrynowym.
    Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować