Czarna potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek , posiekać, marchewkę pokroić w talarki, pieczarki - w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać pokrojone warzywa. Całość oprószyć curry i smażyć 5 min, cały czas mieszając. Następnie warzywa zalać 1/2 szklanki wody - dusić pod przykryciem 20 - 25 min.
2.Natkę pietruszki posiekać - dodać do duszonych warzyw. Śmietanę, 1/2 szklanki wody i mąkę kukurydzianą dokłanie wymieszać - wlać do garnka z warzywami i, cały czas mieszając, zagotować. Chwilę trzymać na gazie. Gotową potrawkę doprawić wg uznania przyprawą uniwersalną (ew. solą) i pieprzem cytrynowym.
Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub z pieczywem.
Komentarze