• 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które nie wymaga nakładu pracy i zachwyci swoim smakiem nie jedno podniebienie :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: 1 opakowanie "czarnych" herbatników, 2 op budynie bez cukru, 1 słoik wiśni w kompocie (1L), 1 kostka masła- 200g, 600g leśnych jagód- mrożonych, 1 galaretka o smaku leśnych owoców, 2 łyżki cukru, 2 łyżki cukru pudru.

    Polewa: 60g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki mleka, 2 płaskie łyżki czarnego kakao.
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Czarna krew - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kwadratowej tortownicy (średnica 26cm) wyłożyć herbatniki i odstawić.
    Wiśnie odsączyć z kompotu, owoce odłożyć. Do otrzymanego kompotu (ok 400ml) dolać zimnej wody do miary 700ml, w 250ml płynu rozrobić proszek budyniowy, a pozostały sok z wiśni zagotować w rondlu z 2 łyżkami cukru- ugotować budyń i odstawić do ostudzenia pod przykryciem.
    Miękkie masło rozbić z 2 łyżkami cukru pudru i stopniowo łączyć z zimnym budyniem. Do przygotowanej masy dodać uzyskane z kompotu wiśnie i wymieszać- wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Odstawić do schłodzenia na około 2 godziny.

    Na małym ogniu w naczyniu z wyższymi brzegami udusić jagody- do chwili aż zaczną "bulgotać" i wypłynie z nich sok, wsypać proszek galaretkowy i chwilę mieszać. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia- wyłożyć na warstwę budyniową. Schłodzić w lodówce aż stężeje, po czym przykryć herbatnikami.

    W rondelku na małym ogniu rozpuścić delikatnie masło, dodać 2 łyżki cukru pudru- ciągle mieszając dodać 3 łyżki mleka i na końcu 2 płaskie łyżki kakao- grzać aż składniki się połączą i polewa lekko zgęstnieje.
    Przestudzić i polać na wierzch ciasta.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Wiśnie z kompotu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować