1.W kwadratowej tortownicy (średnica 26cm) wyłożyć herbatniki i odstawić.
Wiśnie odsączyć z kompotu, owoce odłożyć. Do otrzymanego kompotu (ok 400ml) dolać zimnej wody do miary 700ml, w 250ml płynu rozrobić proszek budyniowy, a pozostały sok z wiśni zagotować w rondlu z 2 łyżkami cukru- ugotować budyń i odstawić do ostudzenia pod przykryciem.
Miękkie masło rozbić z 2 łyżkami cukru pudru i stopniowo łączyć z zimnym budyniem. Do przygotowanej masy dodać uzyskane z kompotu wiśnie i wymieszać- wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Odstawić do schłodzenia na około 2 godziny.
Na małym ogniu w naczyniu z wyższymi brzegami udusić jagody- do chwili aż zaczną "bulgotać" i wypłynie z nich sok, wsypać proszek galaretkowy i chwilę mieszać. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia- wyłożyć na warstwę budyniową. Schłodzić w lodówce aż stężeje, po czym przykryć herbatnikami.
W rondelku na małym ogniu rozpuścić delikatnie masło, dodać 2 łyżki cukru pudru- ciągle mieszając dodać 3 łyżki mleka i na końcu 2 płaskie łyżki kakao- grzać aż składniki się połączą i polewa lekko zgęstnieje.
Przestudzić i polać na wierzch ciasta.
Komentarze