czardasz, czyli krem z papryki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kilka miesięcy temu oglądając program „Ugotowani”, przepis ten przygotowała aktorka Małgorzata Potocka. Wydał mi się on bardzo smaczny i przetestowałam go dnia następnego. Zupka fajna, delikatna, przyjemna z nutą pikanterii. Teraz kiedy jest sezon na paprykę, możemy gotować zupę do woli.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże papryki czerwone
    3 cebule
    1 litr bulionu
    100g pestek dyni lub słoneczniku
    chilli
    4 kromki chleba
    sól, pieprz i papryka czerwona
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Czardasz, czyli krem z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni, z dodatkiem kilku kropel oliwy smażymy na złoto cebulę, pokrojoną w półksiężyce. W garnku najlepiej, bez dodatku tłuszczu smażymy paprykę, pokrojoną na ćwiartki. Może śmiało gdzieniegdzie się lekko przypalić. Nie psuje to kompletnie smaku. Kiedy cebula jest gotowa, a papryka miękka przekładamy składniki do jednego garnka. W przepisie, jest by paprykę obrać ze skórki, ale ja tego nie robię. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym gorącym, czystym bulionem warzywnym. Jeśli brakuje czasu możemy użyć takiego z kostki. Gotujemy jeszcze chwilę na średnim ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku, oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy chilli, możemy użyć też płatków. Poziom ostrości, zależy od upodobań. Następnie całość blendujemy. Na patelni prażymy pestki słonecznika, lub dyni. Przygotowujemy również z chleba, pokrojonego w kostkę grzanki. Możemy je zrobić na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy posypaną ziarnami, oraz grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować