Cytrynowy tort księga

4.5 (193 ocen)

Zapraszam na moją wersję tortu księga

Składniki:

  • Biszkopt:
    ( należy upiec 3 takie biszkopty)
    3 jajka
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    Szczypta soli
    Masa:
    500 g mascarpone
    800 g śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 cytryny
    2 śmietan-fix
    1 puszka brzoskwiń
    Dekoracja:
    400 g śmietany 30%
    1 łyżeczkę cukru pudru
    Barwniki spożywcze w 3 kolorach
    5 winogron
    1 mały andrut
    5 g gorzkiej czekolady

    Forma 24*29 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery

Cytrynowy tort księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09p8y77 1. Biszkopt: Mąkę przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą cukru.
  • image-24pu9jf 2. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
  • image-0lgeo2x 3. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
  • image-11fhl0l 4. Dodać olej, ponownie lekko wymieszać.Przelać do wyłożonej papierem prostokątnej formy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć. Upiec trzy takie biszkopty
  • image-0c4mghc 5. Masa:
    Cytryny porządnie umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i dokładnie wycisnąć sok, ale uważać na pestki( 3 łyżki soku odłożyć). Do miski przełożyć serek i utrzeć go z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać otartą skórkę z cytryny i cały czas mieszając mikserem dodawać sok z cytryny.
  • image-0bc62hb 6. Do osobnej miski wlać kremówkę, dodać pozostały cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i dokończyć ubijanie śmietany na sztywno
  • image-1bdji7i 7. Dodawać ją stopniowo do serka i delikatnie mieszać.
    Brzoskwinie dokładnie odsączyć z soku ( ale nie wylewać go) i osuszyć. Pokroić w małą kostkę.
  • image-23j77tl 8. Nasączenie:
    Do miseczki wlać ¼ syropu z brzoskwiń, dodać sok z cytryny i ¼ szklanki przegotowanej wody.
  • image-0vpflbk 9. Wykonanie:
    Na płaski prostokątny duży talerz ułożyć pierwszy biszkopt. Nasączyć go za pomocą pędzelka (uważać, aby nie przelać biszkopta). Rozsmarować 1/3 kremu. Posypać ¾ pokrojonymi owocami.
  • image-12fcyo0 10. Z drugiego biszkopta wykroić dwa paski o szerokości 4 cm ( pozostałą część zjeść lub przygotować jakiś pyszny deserek).Na biszkopcie posmarowanym kremem zaznaczyć połowę i ułożyć każdy pasek około 1,5-2 cm od środka.
  • image-0ovsjmg 11. . Nasączyć paski, posmarować kremem i posypać brzoskwiniami
  • image-0d1jm0u 12. Dookoła każdego paska posmarować kremem i dać brzoskwinie.
  • image-1d1lnjj 13. Ulożyć ostatni biszkopt i lekko docisnąć. Nasączyć. Posmarować wierzch i boki cienką warstwą kremu. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • 14. Dekoracja:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Przełożyć do szprycy lub grubego woreczka i odciąć odrobinę rogu. Z andruta wykroić okrąg o średnicy 4-5 cm. I czekoladą zrobić napis IHS.
  • 15. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Podzielić na 3 części, w proporcjach ¼, ¼ i ½. Do jednej z mniejszych porcji dodać żółty barwnik. Przełożyć do szprycy i mała gwiazdką zrobić kielich. Wokół kielicha ułożyć winogrona
  • 16. Do dużej porcji dodać odrobinę czerwonego barwnika i zrobić szlaczek wokół księgi i przez środek zakładkę. Do reszty różowej śmietanki, dodać jeszcze odrobinę barwnika aby wzmocnić kolor i tylką „gwiazda francuska” zrobić ozdobne rozetki na drugiej połowie książki.
  • 17. Do ostatniej porcji śmietany dodać zielony barwnik i wokół różowych rozetek zrobić zielone „listki”. Odłożyć tort do lodówki. Przed samym podaniem tortu nad kielichem położyć andruta.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Cytryna Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować