Cytrynowy sernik z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzyj, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ok. 80g cukru. Zagnieć ciasto (powinno być gładkie i zwarte), dodaj jedno jajko i dalej ugniataj. Powstałe ciasto powinno być dosyć elastyczne. Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - rozprowadź je równo (powinna powstać warstwa grubości ok. 1 cm). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.
2.Ricottę, pozostałą część cukru, śmietanę, trzy jajka i sok z cytryny miksuj na gładką i lekko puszystą masę. Powstały krem serowy przelej na podpieczone ciasto i włóż do piekarnika na ok. 30 minut - piecz w temperaturze 150 stopni.
3.Po wyjęciu z piekarnika, ostudź ciasto i włóż do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem ułóż na wierzchu owoce i oprósz cukrem pudrem.
Komentarze