Cytrynowy sernik z ricotty

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste, wakacyjne ciasto

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąkka: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło: 160 gramów
    - cukier drobny: 160 gramów
    - Jajko: 4 sztuki
    - ser ricotta: 320 gramów
    - śmietana: 200 mililitrów
    - cytryna (wyciśnięty sok): 2 sztuki
    - borówki amerykańskie: 200 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki

Cytrynowy sernik z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ok. 80g cukru. Zagnieć ciasto (powinno być gładkie i zwarte), dodaj jedno jajko i dalej ugniataj. Powstałe ciasto powinno być dosyć elastyczne. Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - rozprowadź je równo (powinna powstać warstwa grubości ok. 1 cm). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.
  • 2. Ricottę, pozostałą część cukru, śmietanę, trzy jajka i sok z cytryny miksuj na gładką i lekko puszystą masę. Powstały krem serowy przelej na podpieczone ciasto i włóż do piekarnika na ok. 30 minut - piecz w temperaturze 150 stopni.
  • 3. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź ciasto i włóż do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem ułóż na wierzchu owoce i oprósz cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy