Cytrynowy sernik z figą

0 (0 ocen)

  • 45 min

z nadmiaru fig i twarogu postanowiłam zrobić cytrynowy sernik z figami.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto kruche :

    masło 100 gram
    żółtko jaja 2 sztuki
    mąka 1 szklanka
    cukier puder 1 łyżka

    masa sernikowa:

    twaróg trzykrotnie zmielony 300 gram
    cukier puder 3 łyżki
    mąka pszenna 1,5 łyżki
    śmietana kremówka 140 ml.
    jajka 2 duże sztuki

    cytryna 2 sztuki

Cytrynowy sernik z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche :
    Masło posiekać z mąką dodać żółtka oraz cukier, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
    Foremki o średnicy 15 cm.wylepiać ciastem( dno i boki ), podpiec 12 minut w 180 stopniach.

  • 2. masa sernikowa:
    przełożyć do miski twaróg, dodać cukier, jajka, wlać śmietanę, wsypać mąkę, cytrynę wyparzyć ,otrzeć skórkę ,wycisnąć sok, wymieszać tylko do połączenia się składników.Masę przelać do foremek ,figi pokroić na plastry ,ułożyć na masie ,piec w 160 stopniach 30 minut ( góra - dół).
  • 3. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia ,następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc .

    SMACZNEGO !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy