Cytrynowy sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zblendować lub zmielić w maszynce. Dodać cukier i kilka kropel aromatu cytrynowego. Rozetrzeć na gładką masę.
2.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500ml gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody , odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofali lub na palniku. Płynną dodać do tężejącej galaretki.
3.Galaretkę z żelatyną przelać do masy serowej, krótko zmiksować. Całość przelać do tortownicy , wstawić do lodówki na minimum godzinę.
4.Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700ml gorącej wody i odstawić do stężenia. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na zastygniętej masie serowej.
5.Na koniec na ciasto wylać równomiernie tężejące galaretki. Sernik wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Komentarze