Cytrynowy sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

Cytrynowe orzeźwienie, połączone z pysznymi sezonowymi, słodkimi truskawkami. Na tą porę roku, serniki na zimno są idealne.

Składniki:

  • Tortownica 24-26cm
    500g twarogu
    3 łyżki cukru
    Kilka kropel aromatu cytrynowego
    2 łyżeczki żelatyny
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki truskawkowe
    Truskawki

Cytrynowy sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zblendować lub zmielić w maszynce. Dodać cukier i kilka kropel aromatu cytrynowego. Rozetrzeć na gładką masę.
  • 2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500ml gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody , odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofali lub na palniku. Płynną dodać do tężejącej galaretki.
  • 3. Galaretkę z żelatyną przelać do masy serowej, krótko zmiksować. Całość przelać do tortownicy , wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • 4. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700ml gorącej wody i odstawić do stężenia. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na zastygniętej masie serowej.
  • 5. Na koniec na ciasto wylać równomiernie tężejące galaretki. Sernik wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Porady

Na spód można ułożyć biszkopty lub herbatniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy