Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Chcąc odpocząć od piekarnika zrobiłam sernik na zimno.
Miał być z truskawkami ale sprzedający nie mieli za ciekawych więc wyjęłam puszkę brzoskwiń.
Taki serniczek też super smakuje.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm

    ok. 1 paczka okrągłych biszkoptów
    1 puszka brzoskwiń

    400 g jogurtu greckiego
    400 g kwaśnej śmietany 12 %
    200 g śmietany 18 % kwaśnej
    500 g półtłustego twarogu
    1/3 szk soku z cytryny
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym
    3 szk gorącej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie szklany spód i silikonowa obręcz ) wyłożyć biszkopty.
    Na biszkoptach ułożyć połówki brzoskwiń ( u mnie wyszła połówka brzoskwini na co drugim biszkopcie ).
    Galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i wystudzić.
    Twaróg oraz jogurt i śmietany oraz sok z cytryny dokładnie zmiksować mikserem i potem ciągle mieszając wlewać zimną galaretkę.
    Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia a gdy to nastąpi wylać ją delikatnie na brzoskwinie i biszkopty.
    Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia sernika.
    Przed podaniem udekorować świeżą miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować