Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rozpływająca się w ustach masa serowa o cytrynowym posmaku ,słodkie pierniczki i lekko chrupiący karmel doprawiony solą. Te ciasto zrobiło furorę wśród rodziny , wyszło bardzo smaczne i dość oryginalne. Smaki sernika idealnie wpiszą się w Świąteczną atmosferę Bożego Narodzenia w których obowiązkowo królują wszelkiego rodzaju pierniczki i cytrusy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na potrzeby konkursu:

    Składniki podstawowe z zestawu:

    1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    5 całych jajek
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    Składnik podstawowy dodatkowy:

    300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym

    Składniki robocze:

    1 łyżka otartej skórki z cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
    1 łyżka wody
    2 szczypty soli ( w tym jedna duża)


    Podział podstawowy:

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    5 całych jajek
    2 żółtka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka otartej skórki z cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    Spód:
    300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym
    Słony karmel:
    4 łyżki cukry
    1 łyżka wody
    1 duża szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Pierniczki

Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy , sok i skórkę z cytryny - zmiksować.
    Do białek przełożyć masę serową , wsypać mąki.
    Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
  • 2. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty , na biszkopty wylać masę serową.
    Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st , następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st , piec kolejne 30-35 min.
    Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.
  • 3. Słony karmel: rozgrzać suchą patelnie a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier , mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić.
    Wlać łyżę wody oraz wsypać sól , ponownie przemieszać.
  • 4. Sernik wyjąć z piekarnika , wierzch polać nierówno karmelem.
    Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Cytryna Ser biały Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować