Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

  • wyświetlono: 494 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rozpływająca się w ustach masa serowa o cytrynowym posmaku ,słodkie pierniczki i lekko chrupiący karmel doprawiony solą. Te ciasto zrobiło furorę wśród rodziny , wyszło bardzo smaczne i dość oryginalne. Smaki sernika idealnie wpiszą się w Świąteczną atmosferę Bożego Narodzenia w których obowiązkowo królują wszelkiego rodzaju pierniczki i cytrusy.

martyna
  • 15 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Na potrzeby konkursu:

Składniki podstawowe z zestawu:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
5 całych jajek
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
Składnik podstawowy dodatkowy:

300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym

Składniki robocze:

1 łyżka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
1 łyżka wody
2 szczypty soli ( w tym jedna duża)


Podział podstawowy:

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
5 całych jajek
2 żółtka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Spód:
300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym
Słony karmel:
4 łyżki cukry
1 łyżka wody
1 duża szczypta soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

  • 1. Masa serowa:Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy , sok i skórkę z cytryny - zmiksować.
    Do białek przełożyć masę serową , wsypać mąki.
    Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
  • 2. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty , na biszkopty wylać masę serową.
    Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st , następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st , piec kolejne 30-35 min.
    Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.
  • 3. Słony karmel: rozgrzać suchą patelnie a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier , mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić.
    Wlać łyżę wody oraz wsypać sól , ponownie przemieszać.
  • 4. Sernik wyjąć z piekarnika , wierzch polać nierówno karmelem.
    Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosernikPierniczkiboże narodzenieświąteczny serniksłony karmelsernik z pierniczkamicytrynowy sernikkreatywne_gotowanie14sernik z cytrusami
 

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Na serniki zawsze mam ochotę i...

Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem

Dodane przez: JustKuchcik

Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany...

Ciasto rozpływa się w ustach –...

Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem

Snickers w zdrowej odsłonie, bez...

Stokrotka na leśnej polanie

Dodane przez: nelyrose

Stokrotka na leśnej polanie

Pyszny lekki śmiatanowiec na zielonym...

sernik z czekoladowym ciastem

Dodane przez: Holga96

Sernik z cytrynową nutą na czekoladowym cieście

Masa serowa jest z tych ciężkich,...

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i słonym karmelem

Dodane przez: aga3103

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i...

Pyszne ciasto czekoladowe z suszonymi...