Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

  • wyświetlono: 685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rozpływająca się w ustach masa serowa o cytrynowym posmaku ,słodkie pierniczki i lekko chrupiący karmel doprawiony solą. Te ciasto zrobiło furorę wśród rodziny , wyszło bardzo smaczne i dość oryginalne. Smaki sernika idealnie wpiszą się w Świąteczną atmosferę Bożego Narodzenia w których obowiązkowo królują wszelkiego rodzaju pierniczki i cytrusy.

martyna
  • 15 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Na potrzeby konkursu:

Składniki podstawowe z zestawu:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
5 całych jajek
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
Składnik podstawowy dodatkowy:

300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym

Składniki robocze:

1 łyżka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
1 łyżka wody
2 szczypty soli ( w tym jedna duża)


Podział podstawowy:

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
5 całych jajek
2 żółtka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Spód:
300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym
Słony karmel:
4 łyżki cukry
1 łyżka wody
1 duża szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

  • 1. Masa serowa:Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy , sok i skórkę z cytryny - zmiksować.
    Do białek przełożyć masę serową , wsypać mąki.
    Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
  • 2. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty , na biszkopty wylać masę serową.
    Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st , następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st , piec kolejne 30-35 min.
    Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.
  • 3. Słony karmel: rozgrzać suchą patelnie a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier , mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić.
    Wlać łyżę wody oraz wsypać sól , ponownie przemieszać.
  • 4. Sernik wyjąć z piekarnika , wierzch polać nierówno karmelem.
    Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosernikPierniczkiboże narodzenieświąteczny serniksłony karmelsernik z pierniczkamicytrynowy sernikkreatywne_gotowanie14sernik z cytrusami

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z solonym karmelem

Dodane przez: Jagodi92

Sernik z solonym karmelem

Słono - słodki sernik jest jednym...

cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

Dodane przez: klementynka

cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach...

Moja córcia lubi mi pomagać w kuchni...

RAFAELLO na słonych krakersach

Dodane przez: kiciax1

RAFAELLO na słonych krakersach

pyszne, proste i znane wszystkim...

image-12xg17b

Dodane przez: Monia1991

Puszysty sernik z karmelem

Sernik którego każdy kawałek rozpływa...

Cytrynowy sernik na zimno

Dodane przez: Krystyna32

Cytrynowy sernik na zimno

Delikatny i orzeźwiający sernik....

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

Dodane przez: joanna30

Sernik z karmelem

Pyszny serniczek bez pieczenia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE