Cytrynowy sernik na korzennym spodzie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny i lekko kwaśny :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram ciastek korzennych
    100 gram roztopionego masła
    300 gram serka homogenizowanego naturalnego
    125 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 cytryna
    40 gram cukru
    100 gram masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowy sernik na korzennym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy sernik 1. Masło roztapiamy. Kruszyny ciastka. Składniki łączymy ze sobą.
  • Sernik cytrynowy 2. Z masy powinniśmy uzyskać mokry piasek. Wykładamy formę tortową o średnicy 22 cm papierem do pieczenia (tylko spod) a następnie wysypujemy nasze pokruszone ciastka. Dobrze ugniatamy do formy.
  • 3. Zagotowujemy 100 ml wody i rozpuszczamy galaretkę cytrynową. Dokladnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany i cukier puder. Do gotowej galaretki przekładamy po 1 łyżce masy i delikatnie mieszamy rózgą. I tak robimy z całą masą. Następnie przelewamy ją na spód tortownicy.
  • 4. Przygotowujemy cytryny które będą u nas ozdobą:
    Cytryny sparzamy i dokładnie myjemy. Kroimy w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy. Wrzucamy nasze cytryny i tak je kandyzujemy około 20 minut.
  • Sernik cytrynowy 5. Gotowymi, ostudzonymi cytrynami dekorujemy nasze ciasto. Calosc studzimy okolo 3 godzin.
  • 6. Smacznego!

Porady

Zamiast ciastek korzennych można użyć herbatników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować