Cytrynowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód szybko zagnieśc,włożyc do lodówki na pół godziny.Piekarnik nagrzac do temp. 170C.Blaszkę o wymiarach 32 na 22 cm wyłożyc papierem do pieczenia. Dłonie maczamy w mące i wykładamy ciasto na spód blaszki,nakłuwamy widelcem i pieczemy ok .25 minut,aż się lekko zezłoci.Studzimy.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160C..Białka ubijamy,dodajemy cukier,ubijamy na sztywno.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Następnie za pomocą łopatki wmieszac mąkę,dodac skórkę z cytryny i sok.Delikatnie połączyc. Wyłożyc na przygotowany spód i piec 30 minut w temp.160C.Zostawic w piekarniku na 15 minut,lekko ostudzic Jeszcze ciepły posypac cukrem pudrem.
Porady
Zamiast soku i skórki z cytryny można użyc pomarańczy lub limonki.
Komentarze