Cytrynowy puszek

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwy w przygotowaniu ,o cytrynowym aromacie,do tego chrupiący spód.Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód 225 dkg mąki 225 dkg masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 cukier waniliowy 55 gram cukru Masa 6 średnich jajek 1,5 szklanki cukru 60 gram mąki 150 ml soku z cytryny ,skórka starta z 2 cytryn ,cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Cytrynowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód szybko zagnieśc,włożyc do lodówki na pół godziny.Piekarnik nagrzac do temp. 170C.Blaszkę o wymiarach 32 na 22 cm wyłożyc papierem do pieczenia. Dłonie maczamy w mące i wykładamy ciasto na spód blaszki,nakłuwamy widelcem i pieczemy ok .25 minut,aż się lekko zezłoci.Studzimy.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160C..Białka ubijamy,dodajemy cukier,ubijamy na sztywno.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Następnie za pomocą łopatki wmieszac mąkę,dodac skórkę z cytryny i sok.Delikatnie połączyc. Wyłożyc na przygotowany spód i piec 30 minut w temp.160C.Zostawic w piekarniku na 15 minut,lekko ostudzic Jeszcze ciepły posypac cukrem pudrem.

Porady

Zamiast soku i skórki z cytryny można użyc pomarańczy lub limonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować