cytrynowy omlet owsiany z sosem jagodowym

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Na pożegnanie studenckich wakacji - letnie smaki :-)

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
    1 jajko (osobno żółtko i białko)
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sody oczyszczonej
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    100ml jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
    miseczka jagód
    2 łyżki cukru pudru trzcinowego
    1 łyżeczka masła

Cytrynowy omlet owsiany z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na minimum 20-30 minut (u mnie była to cała noc, najlepiej więc przygotować je wieczorem, a rano będą idealne). Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie do płatków owsianych dodać mąkę, żółtko jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, ponownie wymieszać, bardzo delikatnie, aż do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Wylać gotowe ciasto i smażyć po kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. W tym czasie przygotować sos jagodowy: owoce opłukać, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem pudrem, podlać odrobiną wody i dusić, na małym ogniu. Gotowego placka przełożyć na talerz, polać sosem jagodowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy