Cytrynowy łosoś z piekarnika.

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 filet z łososia
    1 cytryna
    1 kulka mozzarella
    2 żółtka
    250 ml śmietana 36%
    przyprawa do ryb
    1,5 kg ziemniaki ugotowane
    2 pory
    5 dag masło
    1 łyżka oliwy
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    4 gałązki rozmaryn
    4 łyżki olej słonecznikowy
    1 łyżeczka czarny uprażony sezam
    3 pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowy łosoś z piekarnika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy łosoś z piekarnika. 1. Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12 plasterków i rozłożyć na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego.
    Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
    Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować