Cytrynowy kurczak z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Filety z kurczaka dla lubiących orzeźwiający smak cytryny w połączeniu ze zdrowymi warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 grubsze filety z kurczaka
    - 1/2 kg ziemniaków
    - 1/2 kg zielonej fasolki, może być mrożona
    - paczka małych, mrożonych marchewek typu Karotki junior - nam potrzeba ok. 30 marchewek
    - sałata lodowa
    - 1 duży pomidor
    - 1 cebula
    - 5 ogórków małosolnych, ale mogą być inne
    - 1 cytryna
    - ząbek czosnku
    - 3/4 szklanki bulionu
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka mąki
    - 200 g śmietany (12% lub 18%)
    - 1 żółtko
    - sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ziemniaków, cukier
    - sos włoski z paczki
    - łyżka octu winnego
    - oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Cytrynowy kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku do małego garnuszka wsypujemy małe marchewki, zalewamy wodą i czekamy aż się rozmrożą. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Mięso przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

  • 2. Ziemniaki obieramy, gotujemy w całości w garnku na małym ogniu z odrobiną soli. Obieramy zieloną fasolkę, myjemy, nalewamy wody do garnka, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na gaz. Przyszykowane wcześniej marcheweczki wstawiamy na gaz.
  • 3. Sos - Cytrynę sparzamy, odstawiamy na kilka minut. Potem wyjmujemy. Skórkę z cytryny zetrzeć, wycisnąć sok z połówki. Do śmietany dodać żółtko. W międzyczasie rozrobić kostkę rosołową w 3/4 szklanki wody i zagotować. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać bulion, śmietanę z żółtkiem, skórkę cytryny, zagotować, następnie dodać sok z cytryny. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i kilkoma kroplami magi.
  • 4. Ugotowane ziemniaki kroimy nożem do karbowania warzyw i kładziemy na papierze do pieczenia na przygotowanej blasze. ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni. Z lodówki wyjmujemy filety, by doszły do temperatury pokojowej. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody. Ugotowaną marchewkę odcedzamy z wody, dodajemy łyżkę masła i szczyptę soli, delikatnie mieszamy.
  • 5. Przyszykowujemy sałatkę. Podrzeć kilka liści sałaty lodowej, dodać pokrojonego pomidora, ogórki oraz cebulę. Dodać przygotowany sos włoski. Odstawić sałatkę do lodówki.
  • 6. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek, czekamy, by się zeszklił. W międzyczasie szykujemy filety, które obtaczamy w rozmieszanych ziołach prowansalskich i rozmarynie. Filety podsmażamy na oliwie, by nabrały złocistego kolorytu. Następnie zdejmujemy z patelni i kroimy w paski. Mięso powinno być w środku białe i soczyste. Do pozostałej oliwie po kurczaku dodajemy łyżkę octu winnego, wyjmujemy pozostałości po ziołach i czosnek. Oliwę dodajemy do sosu cytrynowego, który ponownie zagrzewamy. Można ponownie doprawić, wg. gustu i dodać pociętą pietruszkę lub koperek.
    Tak przygotowane danie podawać na dużych talerzach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować