Cytrynowy kurczak w czosnku i tymianku

0 (0 ocen)

Proste w przygotowaniu, doskonałe na obiad , bardzo delikatne mięsko o wyraźnym smaku i pięknym aromacie

Składniki:

  • 4 duże udka kurczaka,
    sok z 1 i 1/2 cytryny,
    6 ząbków czosnku,
    4 łyżeczki suszonego tymianku,
    sól morska,
    pieprz,
    2 liście laurowe,
    olej

Cytrynowy kurczak w czosnku i tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć i zrobić w nich po kilka nacięć. W nacięcia włożyć część (3 ząbki) pokrojonego w dość spore kawałki czosnku. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć resztą pokrojonego czosnku i polać sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny ( u mnie cała noc). Przed pieczeniem udka polać niewielką ilością oleju i włożyć do rękawa do pieczenia razem z liśćmi laurowymi. Piec przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok 30 - 40 minut. Udka mają się ładnie zrumienić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy