Pyszne danie na obiad bądź romantyczną kolacje. Smaki idealnie się równoważą, danie jest bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka - duża
2 serki camembert naturalne
0koło 400 g marchewki
oliwa
boczek parzony-plasterki
świeży tymianek ( jeżeli nie mamy może być suszony)
pieprz cytrynowy
Cytrynowy kurczak w boczku z camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski dodajemy łyżkę - dwie oliwy dodajemy sporą ilość pieprzu cytrynowego i dwie gałązki świeżego tymianku. Odstawiamy do lodówki - najlepiej do 12 h
2.Marchew obieramy i kroimy w słupki. Z folii aluminiowej tworzymy szczelny rękaw, wkładamy do niego marchew, dodajemy łyżkę oliwy i kilka gałązek świeżego tymianku.
3.Wierch serka cienko odkrawamy, środek serka delikatnie skrapiamy i dodajemy gałązkę świeżego tymianku. Przykrywamy odciętym wierzchem. Z folii robimy paski -szerokości serka i owijamy nim ścianki serka.
4.Kawałki kurczaka owijamy w plasterki boczku.
5.Wszystko razem dajemy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy około 50-60 minut.
Komentarze