Cytrynowy kurczak w boczku z camembertem

4.5 (150 ocen)

Pyszne danie na obiad bądź romantyczną kolacje. Smaki idealnie się równoważą, danie jest bardzo proste w wykonaniu.

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka - duża
    2 serki camembert naturalne
    0koło 400 g marchewki
    oliwa
    boczek parzony-plasterki
    świeży tymianek ( jeżeli nie mamy może być suszony)
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Cytrynowy kurczak w boczku z camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski dodajemy łyżkę - dwie oliwy dodajemy sporą ilość pieprzu cytrynowego i dwie gałązki świeżego tymianku. Odstawiamy do lodówki - najlepiej do 12 h
  • 2. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Z folii aluminiowej tworzymy szczelny rękaw, wkładamy do niego marchew, dodajemy łyżkę oliwy i kilka gałązek świeżego tymianku.
  • 3. Wierch serka cienko odkrawamy, środek serka delikatnie skrapiamy i dodajemy gałązkę świeżego tymianku. Przykrywamy odciętym wierzchem. Z folii robimy paski -szerokości serka i owijamy nim ścianki serka.
  • 4. Kawałki kurczaka owijamy w plasterki boczku.
  • 5. Wszystko razem dajemy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy około 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować