CYTRYNOWY KURCZAK MARYNOWANY W ZSIADŁYM MLEKU

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz.

Dzięki marynowaniu kurczaka w zsiadłym mleku jest on po upieczeniu bardzo soczysty. Dodatek wszystkich przypraw sprawia że jest świetnie aromatyczny

  • 3 godz.

Składniki:

  • kurczak ok. 2 kg
    0,5 l kwaśnego mleka
    2 małe cebulki szalotki
    3 łyzki masła
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    łyżeczka soli
    3 łyżki suszonego rozmarynu
    średnia cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowy kurczak marynowany w zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka płukamy, suszymy, kwasne mleko mieszamy z rozmarynem, zalewamy nim całego kurczaka, odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ok. 80 minut. W połowie pieczenia odwracamy na druga stronę. Upieczonego podajemy z plastrami cytryn
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować