CYTRYNOWY JOGURTOWIEC

0 (0 ocen)

  • 45 min

Słodki przysmak mojego męża, a i córeczka się zajada:)

  • 45 min

Składniki:

  • spód
    200 g herbatników
    125 g masła

    Masa jogurtowa:
    3 duże jogurty naturalne gęste np "grecki"
    4 Łyżki żelatyny
    100 g cukru
    1 cytryna (skórka + sok z połówki cytryny)

    galaretka
    ewentualnie owoce

Cytrynowy jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć w mikserze
    Masło roztopić i przestudzone dodać do herbatników, zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną folią spożywczą, (Blaszka prostokatna o wymiarach 36x24 lub kwadratowa o wymiarach 30x30) Ugnieść i wstawić do lodówki
  • 2. Jogurty zmiksować z cukrem, skórka i sokiem z cytryny
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku, dobrze wymieszać i powoli wlewać do masy jogurtowej ciągle mieszając mikserem
    Gdy zacznie tężeć w misce wyłożyć na przygotowany spód i wstawić do lodówki.
  • Jogurtowiec w wersji tortowej, na biszkoptowych spodach. 3. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wstawić do zimnej wody.
    Wyłożyć owoc, zalać tężejącą galaretką, wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

    kroić w kostki

Porady

*z powodzeniem można przyrządzić w wersji torta, wykładając masę jogurtową na biszkoptowe blaty. *w razie upałów dodać trochę więcej żelatyny do jogurtu. * aby galaretka szybciej się stezala, do zimnej wody wrzucic kostki lodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy